Verlof
Kinderen van 5 t/m 17 jaar zijn leerplichtig en komen dus in principe altijd naar school om te spelen en te leren. Alleen ziekte of een bezoek aan de dokter zijn geldige redenen voor afwezigheid. In een aantal bijzondere gevallen kan de schooldirecteur extra verlof verlenen. Hieronder vindt u een overzicht.
Verlof vanwege belangrijke omstandigheden
- Verhuizing van het gezin (één dag verlof)
- Viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-,50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van bloed- of aanverwanten (één dag verlof)
- Bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de 3e graad (1 dag verlof indien het huwelijk binnen de eigen woonplaats wordt gesloten en maximaal 2 dagen verlof wanneer er reistijd nodig is om het huwelijk bij te kunnen wonen)
- Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten tot en met de 4e graad (duur in overleg met directeur, maar maximaal 2 weken verlof)
- Overlijden en begrafenis van bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad van het kind (duur van het verlof in overleg met de directeur (ouders maximaal 4 dagen, broers/zussen en grootouders maximaal 2 dagen, ooms/tantes en neven en nichten maximaal 1 dag)
Onder belangrijke omstandigheden vallen niet:
- Familiebezoek in het buitenland
- Vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding
- Het winnen van een prijs of het anderszins aanbieden van een vakantie door derden.
- Vakantie onder schooltijd vanwege gebrek aan andere boekingsmogelijkheden
- Eerder vertrek of latere terugkeer van vakantie vanwege de verkeersdrukte
Verlof voor religieuze feestdagen
De schooldirecteur kan verlof verlenen voor een religieuze feestdag onder de volgende voorwaarden:
- Per religieuze feestdag kan in principe 1 vrije dag worden verstrekt door de directeur van de school.
- Een aanvraag van extra vrije dagen om een religieus feest in het thuisland te vieren kan door de directeur niet gehonoreerd worden; vrije dagen worden alleen verstrekt voor de religieuze feestdag zelf, de rest zou extra vakantie zijn.
- De afwezigheid van een kind/jongere vanwege een religieuze feestdag wordt ten minste twee dagen van tevoren door één van de ouders via Social Schools aan de directeur van de school gemeld.
Op vakantie tijdens schooltijd
Op vakantie tijdens schooltijd is in principe onmogelijk. De enige uitzondering die mogelijjk is, is als een kind in geen enkele schoolvakantie twee weken met het gezin op vakantie kan door de “specifieke aard van het beroep” van één van de ouders (bijvoorbeeld: uit jurisprudentie is gebleken dat er vanuit gegaan wordt dat de ouder het merendeel van zijn inkomsten alleen in de zomervakantie kan verdienen). In dat geval kan bij de schooldirecteur verlof worden aangevraagd voor extra vakantie. De directeur kan in deze gevallen één keer per jaar maximaal tien schooldagen verlof verlenen.
Voor vliegend personeel van luchtvaartmaatschappijen geldt dat zij moeten kunnen aantonen een afwijzing te hebben gekregen op een aantal binnen de schoolvakantie(s) vallende aanvragen voor vakantie. Alleen dan mag de school eventueel verlof voor maximaal tien schooldagen toestaan.
Alleen een werkgeversverklaring is geen geldige reden voor het verlenen van verlof voor extra vakantie. Er mag geen verlof worden verleend op grond van organisatorische problemen bij de werkgever. Het moet gaan om “onoverkomelijke bedrijfseconomische bezwaren”.
Verlof kan alleen verleend worden onder de volgende voorwaarden:
- De verlofperiode mag niet vallen in de eerste twee weken van het schooljaar.
- De aanvraag voor extra verlof moet tijdig, bij voorkeur ten minste acht weken van tevoren, worden ingediend bij de directeur van de school.
Verlof aanvragen
Aanvragen van extra vakantieverlof of verlof vanwege belangrijke omstandigheden kunt u doen via de optie 'Administratie - Verlofaanvragen' in Social Schools.
Geen toestemming, toch weg?
Wanneer een ouder geen toestemming heeft voor extra verlof voor zijn/haar kinderen en de kinderen toch van school houdt, dan is de directeur van de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar zal de ouder(s) in dat geval oproepen en kan ertoe besluiten proces verbaal op te maken en een boete te geven.
Alle informatie over het verlenen van verlof vindt u op de website van de gemeente Sudwest Fryslan.